Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och efter hand som restriktionerna lättar planerar vi in både nya och tidigare uppskjutna programpunkter. Information om aktuell tidpunkt och anmälning meddelas efter hand.

Rundvandring på Flyinge Stuteri tisdagen den 21 september
Vi samlas kl 9.45 utanför ridsportbutiken ”Ryttare och Häst” vid Flyinge Kungsgård. Klockan 10 får vi en rundvandring på stuteriet under ledning av Erik Johansson och stallchef Anna Nilsson. I Flyinge har man bedrivit hästavel ända sedan 1100-talet och år 1661 blev Flyinge nationalstuteri på initiativ av Karl X Gustav. Flyinge är numera ett hästsportcentrum för avel, evenemang, forskning och utbildning. Vi får berättat för oss både om Flyinges historia, de vackra gamla byggnaderna och om den hästverksamhet som bedrivs idag.

Platsantalet är begränsat till 20 personer så medlemmar i första hand, i mån av plats är medföljande välkomna. Ni som var anmälda till den inställda visningen förra hösten har förtur och vid stort intresse hoppas vi kunna ordna ytterligare en visning. Ingen kostnad för medlemmar, medföljande betalar självkostnadspris, 125 kr, men inte förrän ni fått besked om att plats finns. Visningen tar ca 1,5 timmar och vi håller oss främst utomhus och i rymliga men ouppvärmda lokaler så ta Kläder Efter Väder! Parkering finns utanför ridsportbutiken.
Anmälan till Annika Jonsson via e-mail: info@azseniorlund.se eller mobil 0705 – 69 88 21 senast tisdag 14 september.

Guidad visning av utställningen “Andreas Eriksson – Vävnader, skisser” på Skissernas Museum
Fredagen den 24 september kl 9:45 samlas vi utanför Skissernas museum, klockan 10:00 börjar visningen.
Utställningen belyser processen kring Andreas Erikssons textila verk. I fokus står tio monumentala vävnader i oblekt lin skapade av Andreas i nära samarbete med flera konstvävare i Lidköping och Berlin. Ett rikt urval av akvareller, skisser och vävprover ger inblick i den konstnärliga processen och det tidskrävande arbetet. Här visas också skisser till ett nytt textilt projekt för Lunds domkyrka. En serie målningar ger ytterligare ingångar till Andreas kreativa process.
Andreas har även gjort utsmyckningen ”Roundabout the Pipeline Tree” i AstraZenecas (nuvarande Medicon Village) restaurang i Lund.
Platsantalet är begränsat till 15 personer så medlemmar i första hand, i mån av plats är medföljande välkomna. Ingen kostnad för medlemmar, medföljande betalar självkostnadspris, 60 kr, men inte förrän ni fått besked om att plats finns. Visningen tar ca 1 timme.
Anmälan till Annika Jonsson via e-mail: info@azseniorlund.se eller mobil 0705 – 69 88 21 senast måndag 20 september

Lundajakten 2, onsdagen den 29 september kl 10.00
I våras genomförde vi Lundajakten 1 som var uppskattad. Därför har vi bokat en ny jakt. Denna gång nr. 2 som har nya mål och nya klurigheter.
Onsdagen den 29 september kl. 10.00 träffas vi på Knut Den Stores Torg 2 utanför Hotell Lundia för att ge oss ut på jakt i Lunds kända gränder. I sällskap om 4 personer får vi en ryggsäck med ledtrådar. Jakten är en stadsvandring där vi löser utmaningar längs vägen. Ryggsäcken har låsta fack, lås upp och får nya ledtrådar efter hand som vi löser olika klurigheter – finn fem fel, gåtor, mattetal, kompassriktningar och korsord. Promenaden är ca 2 km lång och beräknas ta ca 2 – 3 timmar beroende på antal fikapauser.
Platsantalet är begränsat till 20 personer så medlemmar i första hand. I mån av plats är medföljande välkomna. För medlemmar är det gratis. I mån av plats betalar medföljande 100:-
Anmälan till Annika Jonsson via e-mail: info@azseniorlund.se eller mobil 0705 – 69 88 21 senast söndagen 26 september.

Föreläsning om Perituskliniken torsdag 7 oktober kl 11.00 i Hörsalen, Medicon Village

Ny specialistklinik på Medicon Village ska korta köerna till canceroperationer och verka som ett komplement till den offentliga sjukvården
I september 2020 öppnade den nya Perituskliniken för att ta emot de första patienterna på Medicon Village i Lund. Målet är att skapa en av landets modernaste och bäst utrustade expertkliniker som inledningsvis ska fokusera på behandling av urologiska sjukdomar, primärt prostatacancer, men inom en snar framtid även erbjuda behandling inom andra discipliner. Kliniken avser också att vara involverad i forskning med kliniska prövningar och att utbilda personal.

På området Medicon Village planeras mer sjukvård. Ett sjukhus som även hanterar kvinnliga cancersjukdomar är under diskussion.

Perituskliniken har möjliggjorts av en rad investerare, bland dessa ses familjen Rune och Johan Andersson, Mellby Gård, Mats Paulsson, PEAB samt Antonia Ax:son Johnson och Göran Ennerfelt. Alla familjerna har ett långsiktigt perspektiv på investeringen och sjukhuset ligger i absoluta framkanten när det gäller utrustning och metoder.

Åsa Dahm, VD och Göran Ahlgren, medicinskt ledningsansvarig kommer och berättar mer om detta fantastiskt spännande projekt!

I hörsalen kommer vi att sitta med avstånd mellan sällskap och vi förutsätter att samtliga som anmäler sig är dubbelvaccinerade mot Covid-19.
Medföljande är välkomna. Kaffe och fralla serveras kl 10.00 – 11.00 i Hörsalsfoajén.
Anmälan till Annika Jonsson via e-mail: info@azseniorlund.se eller mobil 0705 – 69 88 21 senast tisdag 28 september.

Föreläsning av Kalle Åström, LTH, om Artificiell Intelligens måndag 25 oktober kl 11:00 i Hörsalen, Medicon Village
Artificiell Intelligens, AI, är ett begrepp vi hör om och ser om i bl a tidningar och TV men vad är det, hur fungerar det och vad kan det användas till? Vi får en introduktion till detta stora och spännande fält av Kalle Åström, forskare och koordinator i Lunds Universitets nätverk för olika alternativ inom AI där man tittar bl a på tekniska, medicinska och juridiska frågeställningar. Förhoppningsvis får vi möjlighet att fördjupa oss lite extra i medicinsk-etiska frågeställningar.
Medföljande är välkomna. Kaffe och fralla serveras kl 10.00 – 11.00 i Hörsalsfoajén.

Vi kommer att sitta glest i Hörsalen och vi förutsätter att samtliga som anmäler sig är dubbelvaccinerade mot Covid-19.
Anmälan till Annika Jonsson via e-mail: info@azseniorlund.se eller mobil 0705 – 69 88 21 senast fredag 15 oktober.

Ytterligare evenemang som planeras är bl a

Pubafton eller hörsalsföreläsning – Ornitologen Magnus Ullman föreläser och visar bilder. Rubriken är ”Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldraskap. En smygtitt på fåglarnas hemliga liv”.

Offentlig utomhuskonst i Lund – Konsthallens curator Emil Nilsson tar oss med på stadsvandring och berättar om offentliga konstverk.

Pubafton – Vi lyssnar på rockbandet ”Five Shades of Grey” där våra tidigare kollegor Christer Sjöberg och Sten Dufke spelar tillsammans med ytterligare tre bandmedlemmar.

Pubafton – Stadsantikvarie Henrik Borg berättar om apoteket Svanen som om några år fyller 400 år och som funnits på samma plats sedan 1647.

Dessutom planerar vi för 20-årsjubileum, gåsamiddag och årsavslutning.

Styrelsen